2007Άρθρα

Καταγγελία σε βάρος του «Ελ. Βενιζέλος»

638views

Του Δημήτρη Μάρδα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Κατατέθηκε στο Τ.Α. Αναλήψεως Θεσσαλονίκη την 20η Ιουλίου 2007

Στις 5 Ιουνίου 2007 και ώρα 9:35 μμ περίπου ένα μικρό παιδί έπεσε από το μέσο περίπου της κυλιομένης σκάλας που ενώνει το ισόγειο με τον πρώτο όροφο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος. Η σκάλα βρίσκεται στη μέση σχεδόν του κτηρίου του αεροδρομίου (στον χώρο των καφέ). Εκεί ένα σύνολο δύο κυλιόμενων σκαλών συνδέουν το υπόγειο με τον πρώτο όροφο αφήνοντας ένα μεγάλο κενό ανάμεσά τους. Το παιδί είχε σκαρφαλώσει στην ελαστική χειρολαβή (κουπαστή), την αριστερή ανεβαίνοντας, της κυλιόμενης σκάλας. Μεταφέρθηκε με σοβαρή κρανιοεγκεφαλικό τραύμα στο παιδιατρικό Νοσοκομείο Αγία Σοφία (τηλ. 7467000).

Από εκείνη την ημέρα έως σήμερα (μετά από 45 ημέρες) η διοίκηση του αεροδρομίου δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα (ουδέν μέτρο) για την αποφυγή όμοιου περιστατικού. Η επικίνδυνη λοιπόν αυτή σκάλα, (μοναδική στο αεροδρόμιο ως σύνολο δύο κυλιόμενων σκαλών, που συνδέει τρεις ορόφους) παραμένει ως έχει ενώ, λόγω του ατυχήματος που ουδείς αποκλείει την επανάληψή του, θα έπρεπε να είχε ληφθεί άμεσα η σχετική μέριμνα με την ολική η μερική κάλυψή της.

Δεν καταγγέλλεται η Διοίκηση του αεροδρομίου για το συγκεκριμένο ατύχημα αλλά για την μη ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών/ ενεργειών μετά το ατύχημα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επανάληψή του. Παρόμοια κάλυψη τέτοιων επικίνδυνων σκαλών υπάρχει και σε άλλα αεροδρόμια, όπως π.χ. Σ. Ντε Γκώλ του Παρισιού.

Καθώς ταξίδευα με την τελευταία πτήση της Aegian (136) για Θεσσαλονίκη και την ώρα του ατυχήματος ήμουν πλησίον του συγκεκριμένου χώρου, (μόλις είχα κατέλθει της σκάλας που συνδέει τον πρώτο όροφο με το ισόγειο), ήμουν αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος.

Leave a Response