ΆρθραΤελευταία άρθρα

Κι όμως το ΕΚΑΣ καταργήθηκε ουσιαστικά το 2010

563views

Πρόσφατες συζητήσεις για την κατάργηση του ΕΚΑΣ έθεσαν εύλογα ερωτήματα για το χρόνο έναρξης της συγκεκριμένης δέσμευσης, που αρχίζει επί της ουσίας το 2010, παρά τις όποιες αντιρρήσεις των πρώην κυβερνόντων.

Αναλυτικότερα, το 2010 η κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο 3863 που ρύθμιζε θέματα  ασφαλιστικού. Στο νόμο αυτό στο άρθρο 1 όρισε την βασική και την αναλογική σύνταξη που θα χορηγείται μετά την 1.1.2015. Ουδεμία άλλη αναφορά υπήρχε για το ΕΚΑΣ ή γι’ άλλη μορφή σύνταξης.

Στο άρθρο 37 παρ.2 το Δημόσιο εγγυάται μόνο τη χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης. Από την άλλη στο άρθρο 39 του ίδιου νόμου οι συντάξεις και οι λοιπές συνταξιοδοτικές παροχές διαχωρίστηκαν λογιστικά στο οργανικό και στο προνοιακό τμήμα. Το ΕΚΑΣ στην παράγραφο 3  του άρθρου  αυτού ορίστηκε ως προνοιακή παροχή.

Η θέση και οι πιέσεις της τρόικας αναφορικά με τον διαχωρισμό των προνοιακών επιδομάτων από την κοινωνική ασφάλιση δεν είναι τυχαία επιλογή. Το ΕΚΑΣ δε θεωρείτο ασφαλιστική εισφορά. Από την άλλη, στο νόμο 3863 δεν υπάρχει καμμία ρητή πρόβλεψη συνέχισης καταβολής του ΕΚΑΣ μετά την 1.1.2015, αφού  ουδεμία πρόβλεψη υπήρχε ή ορθότερα υποχρέωση για κρατική χρηματοδότηση (άρθρο 37, παρ.2 του ν.3863). Η «παράλειψη» αυτή άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για την κατάργηση του.

Τέλος από τα δημοσιεύματα της εποχής που έκαναν λόγο για ουσιαστική κατάργηση του ΕΚΑΣ από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημειώνεται χαρακτηριστικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» της 14/9/2014 με τίτλο « Τέλος εποχής για το ΕΚΑΣ, που καταργείται το 2016 υπό την πίεση της τρόικας» όπου αναφέρεται το εξής: «… όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» ο νόμος 3863 του 2010 που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, δεν προβλέπει την καταβολή του ΕΚΑΣ».

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι ο τότε υπουργός ο κ. Λοβέρδος ως νομικός έχει δίκιο καθώς δε νομοθέτησε ρητά την κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά η κατάργηση εισήλθε σε τροχιά υλοποίησης το 2010 με α) τη ρητή διάταξη του άρθρου 37 για την μοναδική υποχρέωση χρηματοδότησης εκ μέρους του κράτους της βασικής μόνο σύνταξης και β) τον «έξυπνο» διαχωρισμό που εισήγαγε το άρθρο 39 ανάμεσα στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα, χωρίς την υποχρέωση χρηματοδότησης των δεύτερων από το κράτος.

Χωρίς λοιπόν πόρους και υποχρεωτική χρηματοδότηση ενός προνοιακού επιδόματος ουδεμία παροχή μπορεί να υπάρχει, άρα επί της ουσίας το ΕΚΑΣ καταργήθηκε με το νόμο. Τέλος, η δήλωση του τότε υπουργού Εργασίας κου Βρούτση τον Σεπτέμβριο του 2014 οδηγεί εμμέσως σε αυτό το συμπέρασμα. Ο κος Βούτσης είπε τότε: «Το επίδομα θα διατηρηθεί τουλάχιστον για ένα ακόμη χρόνο». Γιατί όχι περισσότερο, εφόσον δεν προβλεπόταν πριν το 2015 η ουσιαστική κατάργησή του;

 

 

 

*  Δημοσιεύθηκε στο Tvxs 9_06_ 2018

https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/ki-omos-ekas-katargithike-oysiastika-2010