Δελτία τύπου

Συνάντηση στον Αγ. Τρύφωνα

2.2Kviews

Αθήνα 07/2/2019

 

Μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής «Γέφυρα» της Θεσσαλονίκης, ο κ. Δημήτρης Μάρδας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της Β΄ Θεσσαλονίκης παρευρέθηκε την Κυριακή που μας πέρασε, στις εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγ. Τρύφωνα. Ήταν ο μόνος βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης που παρέστη στις εκδηλώσεις αυτές.

Ο βουλευτής παρέμεινε για 1,5 περίπου ώρες στην εκδήλωση συζητώντας με τον κόσμο τόσο για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές όσο και για το επίμαχο πρόβλημα του Μακεδονικού. Κατά την αποχώρησή του τρία άτομα από ένα σύνολο εκατοντάδων πολιτών εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την παρουσία του εκεί. Αυτό εύλογα προκάλεσε την αντίδραση άλλων πολιτών χωρίς να υπάρχουν όμως οξύνσεις.

Ο κ. Μάρδας από τον Ιούλιο και μετά, συμμετείχε σε πλέον των 40 ανοικτών ή κλειστών εκδηλώσεων σε όλη την περιφέρεια της Β΄ Θεσσαλονίκης (βλ. fb του ιδίου σχετική κάλυψη) συζητώντας με τους πολίτες και δίνοντας πληροφορίες άγνωστες στο κοινό για το Μακεδονικό.

Ασχολείται συστηματικά με το ζήτημα αυτό από το 1994, όπου τότε συμμετείχε ως ανώνυμος μελετητής στην ομάδα των καθηγητών Σκουρή-Ιωάννου-Περράκη, που αντιμετώπισε με επιτυχία την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αφορμή το εμπάργκο που επέβαλε στα Σκόπια ο Α. Παπανδρέου. Οι απόψεις του για τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα σε  συμφωνία μιας δεύτερης καλύτερης επιλογής, λόγω συσσωρευμένων λαθών δεκαετιών, αν και παρουσιάστηκαν στη Βουλή, δεν απαντήθηκαν και δεν διαψεύσθηκαν. Καταγράφηκαν τέλος σε σχετικό άρθρο με τίτλο «Ελλάδα-FYROM. Ατυχείς επιλογές που στέρησαν τη βέλτιστη λύση»  (Βλ. http://www.real.gr/politiki/arthro/ellada_fyrom_atyxeis_epiloges_pou_sterisan_ti_beltisti_lysi-522165/ ).