ΆρθραΤελευταία άρθρα

Covid-19: Υγεία και αγορά, δυο συστήματα που αλληλεξαρτώνται

59views

Η κρίση του Κορωνοϊού κτυπά αμείλικτα όλες τις οικονομίες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότεροφυσικά. Σύμφωνα με τον Οικονομικό Οργανισμό Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) οι δυνητικές άμεσες επιπτώσεις στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας θα είναι οι χειρότερες σε σύνολο 50 χωρών. Έτσι, η εγχώρια παραγωγή θα γνωρίσει κάμψη της τάξης του 35%, ενώ το δημόσιο χρέος σύμφωνα με τον Fitchθα εκτιναχθεί στο 194,8% του ΑΕΠ.  Θα ήταν υψηλότερο αν η κυβέρνηση δεν διέθετε τη  ρευστότητα των 37 δις ευρώ που κληρονόμησε τον Ιούλιο του 2019.

Στη Γερμανία αν και το δημόσιο χρέος θα κυμανθεί το 60% του ΑΕΠ το 2020, οι δυνητικές άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία είναι ιδιαίτερα δυσμενείς με 28% μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιώνεται και από μελέτες γερμανικών ινστιτούτων ερευνών.

Αναλυτικότερα, η συνέχιση των περιοριστικών μέτρων για μια μακρά περίοδο θα μπορούσε να οδηγήσει στη μη επιβίωση κατά το επόμενο τρίμηνο του 29,2% των γερμανικών επιχειρήσεων ενώ κατά το επόμενο εξάμηνο απειλείται το 52,7% σύμφωνα με επισκόπηση του γερμανικού Ινστιτούτου IFO της 29ης Απριλίου.

Μεγάλες ζημιές εκτιμάται ότι θα γνωρίσει το λιανεμπόριο με αντίστοιχα ποσοστά 44,9% και 63,2% ενώ η βιομηχανία θα αντιμετωπίσει απαλότερες επιπτώσεις καταγράφοντας αντίστοιχα ποσοστά 24,8% και 48% «Αυτά είναι ανησυχητικά στοιχεία που επισημαίνουν το επερχόμενο κύμα πτωχεύσεων» τόνισε ο  Klauς Wohlrabe, ο διευθύνων της συγκεκριμένης επισκόπησης

Η κυβέρνηση της Γερμανίας, έχοντας υπόψη το βαρύ κλίμα της οικονομίας τόλμησε και άνοιξε την αγορά της το ταχύτερο δυνατό, εισάγοντας αυστηρά μέτρα προστασίας των πολιτών της από τον ιό. Παρόμοιες πολιτικές ακολουθούνται και από άλλες χώρες, με λιγότερο δυσμενείς προβλέψεις για το 2020.

Στην Ελλάδα ο τρόμος που σκόρπισε ο ιός, η φοβία του κόσμου για τη ζωή του, η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας –αυτό ας μην υποβαθμίζεται– οδήγησαν τη κυβέρνηση στη λήψη μέτρων μακράς διάρκειας που αγγίζουν κατά πολλούς, τα όρια της υπερβολής πλέον. Τα συστήματα όμως που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, όπως και κάθε κυβέρνηση, είναι δυο. Αυτό της υγείας και εκείνο της οικονομίας. Και τα δύο  βρίσκονται σε πλήρη αλληλεξάρτηση συμπορευόμενα και όχι λειτουργώντας το ένα υπέρ ή εις βάρος του άλλου.

Η χώρα μας κινείται σε καθεστώς μοναδικής ύφεσης, με πρόβλεψη για εκτίναξη της ανεργίας στο 22%.. Οπότε η σύνεσημε τηναυστηροποίηση των μέτρων προστασίας των πολιτών και με την περαιτέρω θωράκιση της δημόσιας υγείας, πρέπει να συμπορεύεται με την τόλμη, που θα οδηγήσει στο ταχύτερο άνοιγμα της αγοράς, όπως γίνεται σε άλλα κράτη. Διαφορετικά μπορεί να βαθαίνει η προβλεπόμενη ύφεση της τάξης του 8-10%, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές προσεγγίσεις.

Στο πλαίσιο της αυστηροποίησηςτων μέτρων προστασίας της υγείας θα μπορούσε να προβλεφθεί λόγου χάρη η δημιουργία μιας ροήςστα σούπερ μάρκετ, δηλαδή ένας διάδρομος με βέλη,χωρίς δυνατότητα επιστροφή σε τμήμα-χώρο του. από το οποίο πέρασαν οι πελάτες του. Επίσης, μια τέτοια πολιτική οδηγεί σε λύσεις που κλείνουν τις όποιες «τρύπες» του συστήματος, όπως αυτές δίνονται παραδείγματος χάρη σε λιμάνια της χώρας και αφορούν στους οδηγούς διεθνών μεταφορών των προερχομένων ιδίως από την Ιταλία και Ισπανία.

 

 

Leave a Response