ΆρθραΤελευταία άρθρα

Θεσσαλονίκη, τουρισμός: Η πρόκληση νέων ιδεών

1.05Kviews

Ο τουρισμός είναι δημιουργία, νέες ιδέες και σκληρός ανταγωνισμός. Έχουμε απέναντί μας χώρες που προσφέρουν εξίσου ωραία τοπία, ήλιο, θάλασσα, τον δικό τους πολιτισμό όπως και τον δικό μας, τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, που τον «πωλούν» με μεγάλη επιτυχία.

Ο τουρισμός θα κερδίσει όλο και περισσότερο έδαφος όταν ο Δήμος της Θεσσαλονίκης ή ακόμη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προτείνει κάτι ιδιαίτερο και δεν επαναπαύεται στα τετριμμένα, συχνά δαπανηρά. Έτσι, θα προκαλέσει την προσοχή των ξένων, δημιουργώντας μια κρίσιμη μάζα μόνιμων επισκεπτών. Ενδεικτικά δίνονται οι ακόλουθες ιδέες, έξω από μια παραδοσιακού τύπου καμπάνια για τον τουρισμό. Αυτές πηγάζουν από έναν άλλο τρόπο σκέψης που «πατά» βέβαια στον ελληνικό πολιτισμό και την αρχαία Μακεδονία, όπως και το Βυζάντιο, στοιχεία που δύσκολα προσφέρονται από τους ανταγωνιστές μας ως σύνολο. Πιο συγκεκριμένα προτάσεις που αφορούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τη Μακεδονία γενικότερα:

  1. Το Οδοιπορικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε συνεννόηση με διεθνείς εταιρίες fastfood ή μη αλκοολούχων ποτών και με τη βοήθεια διαδικασίας που θα προσδιορίσει τους τυχερούς κατά την κατανάλωση τους, θα μπορούσε να συγκεντρωθεί ένας αριθμός ξένων επισκεπτών της χώρας μας από όλο τον πλανήτη. Αυτός ο κόσμος αφού μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη αεροπορικά και μετά τη σχετική περιήγησή του στη Μακεδονία,  θα ακολουθήσει με λεωφορεία την πορεία του Μ. Αλεξάνδρου. Εδώ χρειάζεται φυσικά μια συνεργασία με τους Οργανισμούς Τουρισμού της Τουρκίας, Ισραήλ και Αιγύπτου και όταν επέλθει η σχετική πολιτική ηρεμία, με της Συρία του Πακιστάν, και του Αφγανιστάν λόγω των Καλάς στις δυο τελευταίες χώρες.  Οι Ισραηλινοί που δέχθηκαν θετικά την πρόταση, πρότειναν παράκαμψη της εμπόλεμης Συρίας με πλοία που θα ξεκινούσαν κάπου από την Τουρκία και θα κατέληγαν εκεί. Βλ. αναλυτικότερα, http://mardas.eu//wpcontent/uploads/2018/06/Stratigiki_Anaptiksis.pdf , σελ. 23-24.
  2. Με στόχο τη γνωριμία των άγνωστωναρχαίων ιστορικών μνημείων της Μακεδονίας ή και της Ελλάδας γενικότερα, είναι δυνατόν να οργανωθεί ένα πρόγραμμα επισκέψεων συγκεκριμένων αρχαίων μνημείων, εν πολλοίς άγνωστων,  κάθε ένα από τα οποία θα χαρίζει κάποιους πόντους στους επισκέπτες. Η Μακεδονία διαθέτει πληθώρα από ενδιαφέροντα μνημεία και μουσεία και συνδυάζει τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και τον Βυζαντινό ταυτόχρονα.  Η συγκέντρωση ενός αριθμού πόντων θα οδηγήσει στην πρόσκληση των τυχερών και τη διαμονή τους σε περιοχές της επιλογής μας, στην πόλη της Θεσσαλονίκης ή την Χαλκιδική παραδείγματος χάριν, κατά την επόμενη χρονιά. Έτσι, για επτά ημέρες σε περιόδους μη τουριστικής αιχμής αλλά παραμονές του καλοκαιριού, θα καλύπτουμε εμείς τα έξοδα διαμονής-ξενοδοχείου των επισκεπτών αυτών. Βλ. αναλυτικότερα,  http://mardas.eu//wp-content/uploads/2018/06/Stratigiki_Anaptiksis.pdf , σελ.  20-22.
  3. Όταν η κρίση που ζούμε με τη Ρωσία κοπάσει, στο πλαίσιο προσέγγισης των Ρώσων τουριστώνκαι σε συνδυασμό με την ανάδειξη της Βυζαντινής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, είναι δυνατή η ανάπτυξη μιας κρουαζιέρας με πόλεις-στόχο το Σότσι, την Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Από το Σότσι της Μαύρης Θάλασσας με κρουαζιερόπλοιο οι Ρώσοι θα επισκέπτονται αρχικά την Κωνσταντινούπολη και ακολούθως την Θεσσαλονίκη, περιηγούμενοι στα Βυζαντινά μνημεία των δυο πόλεων και των υπολοίπων αρχαιοτήτων φυσικά της πόλης μας. Ο πληθυσμός αυτός θα κατέληγε για λίγες ημέρες στη Χαλκιδική ενώ οι άνδρες θα μπορούσαν να επισκεφτούν το Άγιο Όρος.
  4. Θα μπορούσε η Θεσσαλονίκη να γίνει διεθνές κέντρο έκθεσης αντικώνκαι να παρουσιάζει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, προσελκύοντας ξένους συλλέκτες, όπως παραδείγματος χάριν γίνεται στο παζάρι της πλατείας Sablon των Βρυξελλών. Αναλυτικότερα, κάθε Σαββατοκύριακο θα μπορούσαν να στηθούν καλαίσθητα ξύλινα περίπτερα (ή οποιαδήποτε άλλη κατασκευή) στον χώρο γύρω από το άγαλμα του Ε. Βενιζέλου, στην Εγνατία, όπου να εκθέτονται αντίκες. Οι εκθέτες, πιστοποιημένοι επαγγελματίες μπορούν να προέρχονται από όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Αυτή η έκθεση θα έδινε ένα άλλο χρώμα στην πόλη.

Όλα αυτά και άλλα τόσα, κινούνται εκτός της παραδοσιακής λογικής που διαπερνά την τουριστική πολιτική –και όχι μόνο– της  χώρας. Τρομάζουν βέβαια κάθε εμπλεκόμενο και μη, που έχει μάθει να κινείται χωρίς πολύ κόπο σε μια πεπατημένη, η οποία όμως δεν δημιουργεί δυναμικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στη χώρα.

Όλα είναι εφικτά, υπό την προϋπόθεση ότι ο υπουργός που ηγείται του αρμόδιου υπουργείου ή οι εμπλεκόμενοι την περιφερειακή και τοπική διοίκηση, έχουν γνώση του αντικειμένου, δε φοβούνται να καινοτομούν, αγνοούν τις Σειρήνες ξεπερασμένων δαπανηρών λύσεων και διαφόρων βολεμένων γραφειοκρατών, είναι της «πιάτσας» ή ταξίδεψαν πολύ, αποκτώντας εικόνες από ξένες χώρες  από όπου έμαθαν να «κλέβουν» βέλτιστες πρακτικές για τον τουρισμό ή να δημιουργούν τις δικές τους.

Leave a Response