«Από την ανοικτή οικονομία στην παγκοσμιοποίηση»
Το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό Οίκο ΖΥΓΟΣ, – Θεσσαλονίκη 2005, Αγγελάκη 39 Θεσ/νίκης τηλ 2310-
Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στη θεωρία του διεθνούς εμπορίου, στη θεωρία της προστασίας και στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, μια διαδικασία που άρχισε στην ουσία το 1960 και συνεχίζει στις ημέρες μας. Τέλος κλείνει με τρία ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τις ξένες επενδύσεις, το πετρέλαιο και τις εξελίξεις ορισμένων δυναμικών οικονομιών, χωρών της Άπω Ανατολής.
Στο πρώτο του μέρος παρουσιάζει την εξελικτική πορεία της θεωρίας του διεθνούς εμπορίου από την εποχή του Α. Σμιθ και του Ρικάρντο έως σήμερα. Εξετάζει αναλυτικότερα τις απόψεις των κύριων εκπροσώπων της Κλασικής Σχολής της οικονομικής επιστήμης αναφορικά με τις επιπτώσεις του κόστους παραγωγής και της παραγωγικότητας της εργασίας στο διεθνές εμπόριο. Συνεχίζει με την προσέγγιση εκείνη κατά την οποία το διεθνές εμπόριο προσδιορίζεται από την αφθονία των συντελεστών της παραγωγής. Κατόπιν εξετάζει τις επιπτώσεις της τεχνολογικής έρευνας και του ανθρωπίνου κεφαλαίου όπως και τις επιπτώσεις της εγχώριας και διεθνούς ζήτησης στις διεθνείς ανταλλαγές. Τέλος παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες απόψεις για το διεθνές εμπόριο που απορρέουν από τις ταυτόχρονες εξαγωγές και εισαγωγές του ιδίου προϊόντος στα μάτια του καταναλωτή (του ενδοκλαδικού εμπορίου).
Στο δεύτερο του μέρος καταγράφει τη διαχρονική πορεία των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων και συμφωνιών από το 1961 έως σήμερα, στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που οδήγησαν στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, μια διαδικασία που είναι το αποτέλεσμα της διεθνοποίησης της αγοράς, της παραγωγής, της εργασίας και του κεφαλαίου. Εδώ εξετάζονται διεξοδικά οι προσπάθειες που οδήγησαν στην απελευθέρωση του εμπορίου των βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων, όπως και των υπηρεσιών. Επίσης εκτίθενται οι απόψεις που αφορούν στο άνοιγμα των αγορών στο διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο και την εργασία. Το μέρος αυτό αρχίζει με τον πολυμερή γύρο των διαπραγματεύσεων, το «Γύρο των Ντίλλον» και κλείνει με το «Γύρο της Ντόχα», που είναι σε εξέλιξη και πρόκειται να κλείσει το Δεκέμβριο του 2006.
Το τρίτο του μέρος ασχολείται με συγκεκριμένα θέματα αναφορικά με τις ξένες άμεσες επενδύσεις, τις υπεράκτιες εταιρίες (off shore), συνεχίζει με την πετρελαϊκή κρίση της περιόδου μετά το 1971 και κλείνει με την παρουσίαση της διαδικασίας ανάπτυξης των οικονομιών συγκεκριμένων κρατών της Άπω Ανατολής των ονομαζόμενων «Ασιατικών Τίγρεων».
Το βιβλίο αυτό αφιερώνεται από το συγγραφέα στο φιλόλογο Αιμίλιο Δαραβίγκα, καθηγητή του κατά τα γυμνασιακά του χρόνια (1968-