2015

Καταρρέουν οι μύθοι της ΝΔ

1.75Kviews

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια: Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), δεν επιτεύχθηκε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2014, εξέλιξη που επηρεάζει δυσμενώς το 2015. Αυτό φαίνεται από τη μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού τη τάξης του 1.5% του ΑΕΠ (ή 3% σύμφωνα με άλλη μέθοδο) από την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η πρόβλεψη αυτή διαψεύσθηκε, από τις πραγματικές εξελίξεις, οι οποίες δείχνουν ότι το εν λόγω πλεόνασμα περιορίζεται δραστικά στο 0,4% του ΑΕΠ.

Όπως τόνισα από το βήμα της Βουλής, και ουδείς με διέψευσε, με βάση την εξέλιξη των ταμειακών διαθεσίμων από το ΓΛΚ, η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε τα κρατικά ταμεία σχεδόν άδεια. Συγκεκριμένα, το ταμείο του Ελληνικού Δημοσίου εμφανιζόταν για πρώτη φορά αρνητικό κατά 450 εκατ. ευρώ, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τότε κυβέρνησης, πριν λοιπόν την οποιαδήποτε παρέμβαση από τη μεριά της νέας κυβέρνησης.

Παρ’ όλη όμως την πολύ κακή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών που παρέλαβε, η νέα κυβέρνηση, κινηθήκαμε αποτελεσματικά και κρατήσαμε «ζωντανό» το κράτος, πληρώνοντας τις βασικές του υποχρεώσεις. Παράλληλα, υλοποιήσαμε τη δέσμευση μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με τη βοήθεια πόρων που δεν προήλθαν από πρόσθετους φόρους, αλλά από τον περιορισμό της σπατάλης. Αυτό υποβαθμίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο δεύτερος μύθος της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 συρρικνώθηκε η οικονομία. Και εδώ τα στοιχεία την διαψεύδουν. Παρά την ασφυξία που μας επέβαλαν οι πιστωτές, το πρώτο εξάμηνο του έτους η οικονομία όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε αλλά αναπτύχθηκε 1,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Μάλιστα, στο δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν 1,6%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όπως και της Eurostat.

Η προβλεπόμενη ύφεση για το 2015 και το 2016 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, τους οποίους μέχρι και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση επιχείρησε να αποτρέψει παρά τον ασύμμετρο χρηματοοικονομικό πόλεμο τον οποίο δεχόταν. Από την άλλη, υπάρχουν ενδείξεις ότι χάρη στην επιτυχή διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση οι αρνητικές συνέπειες των κεφαλαιακών ελέγχων τελικά θα είναι πολύ μικρότερες των αρχικά προβλεπομένων.

Τέλος ο τρίτος μύθος της κατάρρευσης των εσόδων, καταρρίπτεται από τα δεδομένα. Έχουμε απλά μια μετάθεση των εσόδων και όχι κατάρρευση, λόγω κυρίως της μετάθεσης των πληρωμών των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Ας μην ξεχνάμε τέλος, ότι η χώρα διαχειρίστηκε τα δημόσια οικονομικά της χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα Ευρώ από το ΔΝΤ και τον EFSF από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ παράλληλα δεν αποδόθηκαν στη χώρα μας τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Αυτό όμως το ποσό (1,7 δισ. ευρώ, σε σύνολο υστέρησης των εσόδων 3,9 δισ. έως το τέλος του Ιουλίου), που είχε ενσωματωθεί ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, δεν εισπράχθηκε, εξέλιξη που ερμηνεύει το μισό σχεδόν τμήμα της υστέρησης των εσόδων έως και τον Ιούλιο. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση σε ένδειξη καλής θέλησης πλήρωνε της υποχρεώσεις της μέχρι και τον Ιούνιο. Η πραγματικότητα και οι αριθμοί λοιπόν αποτελούν την καλύτερη απάντηση στους νέους μύθους της Ελληνικής μυθολογίας της οικονομίας, που φαίνεται ότι είναι ατελείωτοι και φυσικά δεν μένουν αναπάντητοι.