Συγγραφικό έργο

Η Γοητεία μιας Συντριβής

1.81Kviews
Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΜΙΑΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ

Μυθιστόρημα (Εκδόσεις Καστανιώτη, Β΄ έκδοση)


Τι κρύβεται στα άδυτα της πολιτικής; Πόσο αδιάφθοροι είναι οι εκπρόσωποί μας στη
Βουλή και την Ευρώπη; Χωράει ο έρωτας στη ζωή ενός υπηρέτη του κοινού συμφέροντος; Αρκεί η εκδίκηση για να σβήσει τις αμαρτίες μιας γυναίκας, όπως και μιας χώρας ολόκληρης;

Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, – Αθήνα 2012, Σχήμα: 20,5×14 Σελίδες: 384

Για έντυπη έκδοση κοιτάξτε: εδώ
Ενώ για
e-book κοιτάξτε: εδώ

Για το βιβλίο είπαν τα ακόλουθα οι:

Γιώργος Γραμματικάκης  (Καθηγητής Παν/μιου Κρήτης).

 

“Το βιβλίο είναι μια εντυπωσιακή τοιχογραφία της πολιτικής και της οικονομικής μας ζωής”

 

Σοφίκα Ελευθερουδάκη (Δ/νων Σύμβουλος Γ.Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ)

 

Δεν είναι τόσο η μυθιστορηματική αφήγηση του βιβλίου όσο το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι ήρωες του Δ.Μάρδα που με συνεκλόνισε: Αυτός ο βούρκος, η διαφθορά, οι «δικοί μας» αλλά και οι «δικοί σας» και βεβαίως και οι «δικοί τους» που μας έφεραν στη σκληρή πραγματικότητα που όλοι ζούμε σήμερα. Από τα ανοίγματα διαγωνισμών του δημοσίου σε…δόσεις έως τις «άνωθεν» τοποθετήσεις επιτροπών «ελέγχου»  και τις ακατάπαυστες επισκέψεις στα υπουργεία και οργανισμούς και πιέσεις στελεχών από επίδοξους νονούς…. Διαβάζεται σαν μυθιστόρημα ξεμπροστιάζει ότι χειρότερο υπήρξε στην Ελλάδα και μας οδήγησε στο δύσκολο παρόν.”


Kaνή Καραβά
(Συγγραφέας, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)

“Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με πολιτικές εκφάνσεις γεμάτο μυστήριο, ίντριγκες, άγχη, ερωτικές καταστάσεις εκπλήξεις και απρόοπτα. Ο Δημήτρης Μάρδας σε αυτό το πολιτικό θρίλερ που σε κρατά υπνωτισμένο από την αρχή έως το τέλος, μας οδηγεί με αριστοτεχνικό τρόπο στα άδυτα των Βρυξελλών τέμνοντας τις σκοτεινές γωνιές τους με την αιχμή της πένας του και βουτώντας όλο και πιο βαθειά σ έναν κόσμο άγνωστο όσο και επικίνδυνο”

 

Θανάσης Μαυρίδης (Διευθυντής της εφημερίδας Κεφάλαιο και της ιστοσελίδας Capital.gr).

«Ήταν μία συναρπαστική εμπειρία. Μου κόστισε μία ημέρα αϋπνίας, αλλά άξιζε τον κόπο. Δεν μου πήγαινε να το αφήσω για την επομένη…»(βλ περισσότερα εδώ)

 

Στη δεύτερη έκδοση που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται οι απόψεις για το βιβλίο των: Μ. Αναγνωστάκη (Δημ/φος Mega), Α. Βουβολίνη (Εκδότρια), Κ. Ζουράρη (Πολιτιολόγου), Δ. Μπουραντά (καθ/τή Παν/μίου και συγγραφέα), Θ. Λάλα (Δημ/φου Fleash 96), Γ. Μυλόπουλου (Πρύτανη του ΑΠΘ), Μ. Παπαδημητρίου  (Δημ/φου Καθημερινή-ΣΚΑΪ), Μ. Τοπαρλάκη, (Δημ/φου ΕΡΤ), Π. Σαββίδη (Δημ/φου ΕΡΤ3).

Όλη η παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα, δίνεται εδώ).

Παρουσίαση του βιβλίου

Τι κρύβεται στα άδυτα της πολιτικής; Πόσο αδιάφθοροι είναι οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή και την Ευρώπη; Χωράει ο έρωτας στη ζωή ενός υπηρέτη του κοινού συμφέροντος; Αρκεί η εκδίκηση για να σβήσει τις αμαρτίες μιας γυναίκας, όπως και μιας χώρας ολόκληρης;

Σ’ ένα ταξίδι προς το Βέλγιο, ο Δημήτρης, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
συναντά τη Μαρία, μια γοητευτική και μυστηριώδη ύπαρξη. Στις Βρυξέλες έρχονται κοντά, αλλά κάποια στιγμή εκείνη εξαφανίζεται. Ο Δημήτρης, με τη βοήθεια δύο φίλων του, ξεκινά έναν αγώνα για να την ξαναβρεί, όμως εκείνη φαίνεται πως έχει μπλέξει άσχημα. Μαύρο χρήμα, εκβιασμοί και ιστορίες ασύλληπτης οικονομικής διαπλοκής με επίκεντρο τις κρατικές προμήθειες, έχουν τυλίξει και τους δύο σ’ ένα δίχτυ απ’ το οποίο δύσκολα θα βγουν. Η ζούγκλα του «καλού κόσμου» θα αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνη από τη μαφία του υποκόσμου και η φωτεινή πλευρά του φεγγαριού πολύ πιο ύποπτη από τη σκοτεινή…

Ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ και ταυτόχρονα μια απρόβλεπτη αστυνομική
περιπέτεια, που διαδραματίζεται από την καρδιά της Ευρώπης έως την Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και τη Μέση Ανατολή, με γεγονότα και καταστάσεις της γνωστής μας καθημερινότητας, αλλά και με τις μνήμες ενός ζωντανού και μοιραίου παρελθόντος.

Αναλυτικότερα, μέσα απ την τυχαία γνωριμία μιας γυναίκας σε πτήση για τις Βρυξέλλες, ο συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη στη βελγική πρωτεύουσα, το κέντρο της Ευρώπης. Εκεί, δίνει το περίγραμμα πολλών άγνωστων παραλειπόμενων εξελίξεων, κατά τη διάρκεια κάποιων διεθνών διαπραγματεύσεων μέρος της πορείας του πλανήτη προς μια παγκόσμια ανοικτή αγορά. Καταλήγει στην Αθήνα για να παρουσιάσει το μέγεθος της γραφειοκρατίας που σαρώνει το μικρόκοσμο ενός υπουργείου, με κύρια αρμοδιότητα τους διαγωνισμούς των κρατικών προμηθειών της χώρας. Με τη βοήθεια μιας εικονικής πραγματικότητας περιγράφει ένα σύνολο γεγονότων, που με τη σειρά τους σκιαγραφούν τον τρόπο δράσης πολιτικών προσώπων. Ανθρώπινες σχέσεις, συγκρούσεις, πολυποίκιλα συμφέροντα και μνήμες ενός ζωντανού παρελθόντος αναδεικνύονται με αφορμή διάφορα γεγονότα, που συνυπάρχουν στο μυθιστόρημα.

Την όλη του πλοκή, διαπερνά η ιστορία μιας καταδιωγμένης δυναμικής αλλά αισθησιακής γυναίκας, της τυχαίας γνωριμίας του αεροπλάνου, που κινείται με μεγάλη άνεση και σ ανύποπτους χρόνους, σ όλο τον πλανήτη. Το νήμα, που άρχισε αυτή να ξετυλίγει, πιάνει η δαιμόνια κόρη της, σπουδάστρια στην Αμβέρσα, με μια καλά μεθοδευμένη εκδικητική συμπεριφορά, το αποτέλεσμα κάποιων παλαιότερων εφιαλτικών στιγμών που επανήλθαν στη μνήμη της κι ενός  γεγονότος που τη στιγμάτισε. Κι όλα αυτά εξαιτίας μιας  απροσεξίας…

Αυτοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα, που ακολουθούν ένα οδοιπορικό απ τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή έως την Κωνσταντινούπολή του 1990 και του παρελθόντος της, μπερδεύονται με γεγονότα και καταστάσεις μιας πολυποίκιλης καθημερινότητας, που κρεμιέται σ ένα μύθο.

Στην παρουσίαση του Βιβλίου στις 6 Ιουνίου 2012, στο Βιβλιοπωλείο «Ιανός» στην Αθήνα είπαν για το βιβλίο οι:


Δημήτρης Μπουραντάς (Καθηγητής-συγγραφέας, συντονιστής της παρουσίασης):

“Το βιβλίο αυτό, αξίζει να πάει πολύ καλύτερα από ότι το δικό μου (Όλα σου τα έμαθα, μα ξέχασα μια λέξη). Είναι πιο λογοτεχνικό, πιο ενδιαφέρον και πιο συναρπαστικό… Το βιβλίο πρέπει να αποτελεί ένα ατομικό και συλλογικό καθρέπτη, που σημαίνει ότι πρέπει να συμβάλλει στο μαθησιακό ταξίδι της ζωής… που βασικό του στοιχείο είναι η αυτογνωσία, η ενδοσκόπηση, η ενόραση, η ατομική και συλλογική συνείδηση. Αυτόν τον σκοπό το βιβλίο του Δημήτρη εκπληρώνει σε σημαντικό βαθμό”

 

Θανάσης Λάλας (Δημοσιογράφος, Flash96):

 

“Ζούμε ανάμεσα σε τυφλούς ανθρώπους, οι οποίοι περπατάνε στο πολύ φωτεινό περιβάλλον. Όλα είναι φανερά αλλά κανείς δε τα βλέπει. Δυστυχώς το μυθιστόρημα έρχεται να μας βυθίσει και να μας μυήσει με τον τρόπο του, στο μυστήριο του σκοταδιού, εκεί όπου ο άνθρωπος πραγματικά ασκείται να βλέπει και να ακούει… Μέσα από το μυθιστόρημα, βλέπει κάποιος, χωρίς να το δείχνει ο καθηγητής πώς και αυτό είναι το ενδιαφέρον του μυθιστορήματος σιγά-σιγά κατρακυλά ο άνθρωπος στους εθισμούς της κοινωνίας μας”

 

Μπάμπης Παπαδημητρίου (Δημοσιογράφος, Καθημερινή):

 

“Ποιος είναι πίσω από κάθε όνομα, που δίνεται στο μυθιστόρημα, το καταλαβαίνουμε και δεν είναι δύσκολο να το δούμε… Διαλέξατε μια φόρμα τρυφερή, που αρχίζει με το καμάκι αλλά εξελίσσεται σε μια τραγική ιστορία και μας μπερδεύει εντελώς… Πόσο εύκολο είναι όταν, τελειώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου, να ξέρουμε κάτι που πριν δεν γνωρίζαμε: Ότι αυτή η χώρα κυριολεκτικά κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, όχι περισσότερο τώρα και λιγότερο παλαιά”

 

Αλεξάνδρα Βοβολίνη (Εκδότρια Economia):

 

“Δεν περίμενα ότι από αυτό το άτομο, όπως το ήξερα, τεχνοκράτη με ψυχή, να γράψει ένα μυθιστόρημα τόσο γοητευτικό, έτσι μου βγαίνει να το πω μετά την ανάγνωσή του, τόσο μοντέρνο, αναφερόμενο στη σύγχρονη εποχή πιάνοντας πάρα πολλά θέματα και τόσο χορταστικό γιατί είσαι συνεχώς σε εγρήγορση για το τι θα γίνει παρακάτω… Είναι μια περιπλάνηση στη ζούγκλα της δημόσιας ζωής και στη ζούγκλα της  γυναικείας ψυχής, που μπλέκονται αριστοτεχνικά”

 

Μανόλης Αναγνωστάκης (Δημοσιογράφος, Mega):

 

“Θέλω σε ένα πράγμα να μείνω, που για μένα ήταν το πιο σημαντικό στα όσα διάβασα και το πιο ουσιαστικό: Το ζητούμενο είναι πόση αλήθεια αντέχουμε… Αν είστε λοιπόν κάποιος από αυτούς που δεν αντέχουν την αλήθεια, πάλι διαβάστε το βιβλίο του Δημήτρη. Αν είστε όμως από αυτούς που αντέχουν λίγο και όχι όλη την αλήθεια, τότε αυτό είναι μια πολύ μεγάλη άσκηση… Αξίζει τον κόπο το βιβλίο, για τα ζητήματα τα απλά τα καθημερινά, γιατί αναφέρεται σε αλήθειες, που πιστεύω ότι άλλες αντέχουμε άλλες όχι”

 

Στην παρουσίαση του Βιβλίου στις 23 Μαΐου 2012, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Σχολής ΝΟΠΕ του ΑΠΘ είπαν για το βιβλίο οι:


Γιάννης Μυλόπουλος (Πρύτανης Α.Π.Θ)

 

“Δύσκολα διακρίνει ο αναγνώστης μέσα από την πλοκή του μυθιστορήματος, καθώς προβληματίζεται, για το τι πράγματι είναι μύθος και τι σκιαγραφεί καταστάσεις που θυμίζουν μια άγνωστη σε πολλούς πραγματικότητα. Το βιβλίο κρατά σε εγρήγορση τον αναγνώστη έως την προτελευταία σελίδα του. Εκεί που νομίζει, ότι άγγιξε το ανώτατο σημείο της έντασης καταστάσεων που περιγράφονται, πολύ γρήγορα διαπιστώνει ότι ξετυλίγεται μια άλλη ιστορία με πολύ πιο οδυνηρό περιεχόμενο από τα όσα παρουσίασε λίγες σελίδες πριν ο συγγραφέας”

 

Κώστας Ζουράρις (Συγγραφέας-Πολιτειολόγος).

 

“Ο Δημήτρης Μάρδας, εδώ, επανιδρύει τον μπαλζακικόν άθλον: το ράδιον έργον, η ραδιουργία στο μυθιστόρημά του, ενσαρκώνεται από κάποια, εκασταχού, Γενική Γραμματεία Εσωτερικής Αγοράς και Εξωτερικού Εμπορίου, από τις πυρικαύστου κατατονίας κοινοτικές οδηγίες των Βρυξελλών, από τους έρωτες της μίζας με την διαπλοκή παγκοσμίως και τα οικουμενικά μίση, που ενώνουν άνδρες και γυναίκες τεχνοκράτες, σε ένα αέναον βατεύειν χρηματικής κτηνοβασίας: μόνον εκεί κορυφώνεται ο σπαργών οργασμός τους… Έρωτες πια, είναι οι «δυσέρωτες τον απόντων» ζώντων”

 

Μάρα Τοπαρλάκη (Δημοσιογράφος)

 

«Ένα βιβλίο για τις αναζητήσεις, τις νίκες και τις ήττες, στις εσωτερικές διαδρομές των χαρακτήρων του Δημήτρη Μάρδα, που αποπνέουν το άρωμα της καταγωγής του, τις εγγραφές ενός οικείου από τη ελληνική Διασπορά κοσμοπολιτισμού, τη δίψα ενός  ταξιδευτή που κανένας προορισμός δε θα κορέσει… εκτός, ίσως, από την αφοσίωση σε μια παρέα των Βρυξελλών, τα δεσμά της ακατάλυτης μνήμης που τον αιχμαλωτίζει στα σοκάκια και τα αδιέξοδα περάσματα της Πόλης και των ανθρώπων της. Η Νικαράγουα είναι κι αυτή ένας σταθμός …που σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης θα καθρεφτίζει τα μάτια μιας Μαρίας.. τον αδυσώπητο πόλεμο των διεθνών κυκλωμάτων για τον έλεγχο του παράνομου εμπορίου.. έναν καταλυτικό αισθησιασμό και ένα υπόρρητο πάθος που θα σας παρασύρει ανολοκλήρωτο μέχρι την τελευταία σελίδα.